r i s h a h

rishah

meet the author


Hi. I'm Nur Rishah, seventeen, still! An architecture student at IIUM.






Tutorial : Hilangkan Warna Hitam Di Background Header}
21 May 2013 | 8:12 PM | 5Comment

Assalamualaikum :))

Dah lama tak buat tuto. Btw, tuto ni saya buat untuk Sohpia Hany, tak boleh tag. Walaupun dia tak mintak tapi saya buat jugak. Let's start!

Pernah tak korang upload header korang pastu background dia jadi hitam. Saya pun tak paham kenapa, semalam saya dua kali upload header tapi jadi hitam. Jadi, untuk hilangkan benda hitam tu senang nak mampus. Hihi.

1. Create new post > Upload gambar header korang > Buat original size > Pastu 'COPY URL Image' . Kalau nak lebih detail, korang tengok gambar bawah.
(klik gambar untuk tumbesaran)

Lepas tu korang tekan satu icon gambar yang kat tepi "Link". Pastu korang upload la header korang.

(klik gambar untuk tumbesaran)

(klik gambar untuk tumbesaran)

(klik gambar untuk tumbesaran)

2. Lepas tu, click kanan pada mouse and then 'Copy Image URL' atau 'Copy Image Location'
3. Korang pergi kat Layout and then korang insert header korang macam ni >>

(klik gambar untuk tumbesaran)

Now, korang boleh preview ! Kalau ada masalah comment lah okay :)) Ni cara yang paling mudah yang saya tahu, kalau ada cara lain tu share lah ya :D Okay tata . Assalamualaikum. Harap,tuto ni membantu saudari kita, Sophia ^^