r i s h a h

rishah

meet the author


Hi. I'm Nur Rishah, seventeen, still! An architecture student at IIUM.






Tutorial : Cara Printscreen}
13 October 2012 | 11:46 AM | 1Comment

Assalamualaikum :) 

Korang tau tak macam mne nak Printscreen ? Contohnya capture gambar menggunakan laptop , bukan camera or telephone . Lebih senang kerja kalau guna printscreen, contohnya nak buat tuto :) boleh tunjuk gmbr. Oukehh ? Jomm ...

1- Tiba di page yang hendak di capture .
2- Tekan button printscreen! (Tgk gambar)

(komputer) 
#klik gmbr tumbesaran#

(laptop)
#Klik gmbr utk tumbesaran#
*Laptop mesti Fn+Printscreen*

Cara 1 - Paint

1- Bukak Paint.
2- Tekan Paste (gambar bawah)

(klik gmbr utk tumbesaran)

Tadaa , terkeluarlahh apa yang korang nak printscreen, contohnya 
blog Rishah mcm kat bawah :

*Conteng lahh ape yang patut. HAHA*
(klik gmbr utk tumbesaran)

3 - Save !

Cara 2 - Photoscape

1- bukak photoscape
(klik gmbr utk tumbesaran)

2- Tekan 'Screen Capture'
Pastu keluar lah nii -
3- Korang tekan macm kat bwh .

(klik gmbr utk tumbesaran)

4- Edit lahh ape yang patut ekk ;D

5- SAVE ! :-)

#Akuu lebih suka gune photoscape sebab
ada lebih byk tools dari paint. Paint takleh crop.
Paint cume boleh conteng-2, jadi , jom
download Photoscape SINI ! ^^

Kalau korang guna photoshop , caranya sama aje dengan
paint , tapi lebih byk tools korang download lebih baikk !
Kalau sape-2 nak suruh buat photoshop , inform kat akuu
di cbox aku :)

Babaii !