r i s h a h

rishah

meet the author


Hi. I'm Nur Rishah, seventeen, still! An architecture student at IIUM.






Tutorial : Header Ke Tepi apabila disentuh cursor}
19 March 2012 | 9:22 PM | 2Comment

/Assalamualaikum\\
Peace ^_^v

Tengok tak header Rishah tu ? Dua-2 ke tepi :)
(Klik gambar untuk tumbesaran)

Satu ke kiri satu ke kanan sekaliguss apabila cursor menyentuh!
Nak buat takk ? ^^
Jomm , ikut steps di bawah 

1. Login >> Dashboard >> Design >> Edit HTML >> Tick di Expand Widget

2. Search perkataan #header { menggunakan kotak find (CTRL +F) Kalau tkde , korang kena cari perkataan yang nak dekat sama dengan perkataan tu oke ? :) 
Kalau tak tahu ape itu CTRL + F , bolehh rujuk kat SINI oke ? :)

3. Di bawah perkataan #header { ada perkataan seperti di bawahh kann ? 

width: 890px;
margin: 0 auto;
background-color: transparent;
border: 0px solid transparent;
color: transparent;
padding: 0;
font: normal normal 210% Verdana, Arial, Sans-serif;;
}

Korang pastekan ayat yang Rishah bagi kat bawah di BAWAH ayat kat atas ni tauu ? 


#header:hover{
padding-left: 65px;
filter: alpha(opacity=0);
opacity: .0;
-webkit-transition-duration: 1.0s;
}
#header:hover {
background: url(URL Header korang)
}

4. perkataan merah kat atas korang gantikan dengan URL/Link header korang . Tak tauu mcm mne nak amek ? klik SINI utk tutorial . ^^

5. Preview dulu ! Kalau tkde error baru boleh SAVE ! ^^ siapp .

If tak jadi , maybe coding korang letak salah ataupunn template lainn 
#Template Washed Denim SAHAJA !!

Kalau gunaa blogskin maybe ta jadii . Sorry yep , nnt Rishah cuba cari coding dy ^^ 
Okepp , bubyee (!) ^___^v peace 

p/s : Kalau takk paham bolehh tnye kat Facebook Rishah okeii ? :)