r i s h a h

rishah

meet the author


Hi. I'm Nur Rishah, seventeen, still! An architecture student at IIUM.






Tutorial : Link Hover ( etc ; hujan turun di gambar )}
10 January 2012 | 5:30 PM | 3Comment

Oke, mesti ramai yg tertanya2 camne nak buat link hover. Tau ke ape tu link hover ? Link hover tu keluar hujan yang turun bila mouse menyentuh gambar. Betul tak ? Kalau blog Rishah ada love turun dari gambar. Cuba korang try kat header Rishah kat atas tu, keluar love yang turun2. kan ? ^^ Nak buat camtu satu tak ? ;D Jumm, belajar~

1. Sign In > Design > Edit HTML
2. Copy dan cari code di bawah ini
</head>
Copy code di bawah ini dan paste di atas </head> tadi.
<style> a:hover { text-decoration:blink; background:url(URL LINK HOVER); } </style>
Tukarkan perkataan yg berwarna MERAH tu dengan link hover yg korunk suke :) 
Kat bawah ni ada beberapa freebies yang boleh korunk gantikan kat perkataan MERAH tadi. :)

http://3.bp.blogspot.com/-i-i1wXiCktA/Tj-VACvOfgI/AAAAAAAABjQ/BjCZF1H4JS4/s1600/bicarafarah1.gif

http://3.bp.blogspot.com/-qsxbtqjQSpI/Tj-PmTv4HzI/AAAAAAAABis/lJnOaVhXIvU/s1600/bicarafarah2.gif

http://3.bp.blogspot.com/-XKEwVctzbKo/Tj-PmpIQ_FI/AAAAAAAABiw/K_-5pGzOmms/s1600/bicarafarah3.gif

http://2.bp.blogspot.com/-5VMfQ7bx1UM/Tj-PnBVvapI/AAAAAAAABi0/PhW95_9p9Xo/s1600/bicarafarah4.gif

http://2.bp.blogspot.com/-jJ4lMGvFGw8/Tj-Pne4PksI/AAAAAAAABi4/SKT_Sc9auyg/s1600/bicarafarah5.gif

http://4.bp.blogspot.com/-XSHH5pcDKNM/Tj-PocyFH3I/AAAAAAAABi8/j2HCkModrVo/s1600/bicarafarah6.gif

http://4.bp.blogspot.com/-8wIQsYH4pC4/Tj-PonFHLjI/AAAAAAAABjA/5l7lUXdakYI/s1600/bicarafarah7.gif

http://1.bp.blogspot.com/-fYNdW28r2pA/Tj-PpDLUIxI/AAAAAAAABjE/OZb2MMaJJgg/s1600/bicarafarah8.gif

http://1.bp.blogspot.com/-J25DclrYn8E/Tj-Ppmj7TII/AAAAAAAABjM/E9fqhJxEYpI/s1600/bicarafarah10.gif

http://4.bp.blogspot.com/-YRDYza-Vri4/TkiXIquIUdI/AAAAAAAABmk/k71R9pC2Omg/s1600/bicarafarah12.gif

http://1.bp.blogspot.com/-irVFKcasVf0/TkiXJHA2prI/AAAAAAAABmo/yaVh93Xg_z8/s1600/bicarafarah13.gif

http://3.bp.blogspot.com/-jTfgkt4XlJk/TkiXJs5ga9I/AAAAAAAABms/zavyJ2pxhdk/s1600/bicarafarah14.gif

Dah siap ? Preview dulu takut tak jadi :) Bila dah jadi ? Save lha ! ^^ Kalo nak amek satu comment tauu ? :) hihi. 
Bubye n Assalamualaikum~