r i s h a h

rishah

meet the author


Hi. I'm Nur Rishah, seventeen, still! An architecture student at IIUM.






Tutorial : Disabled Right Click With Message}
11 January 2012 | 4:59 PM | 0Comment

Hi :) Tau ke apa itu disabled right click ? Maknanya copy la tu. Mana la tauu ada copycat masuk dalam blog kita pastu nak curi maklumat2 diri kita atau gambar. Macam mana nak suruh ada message yang kata "Jangan Copycat!" atau apa2 je ayat yang korang nak letak :) Nak buad satu ? Jom !

1. Sign In > Design > Add a gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah :-
<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="MASUKKAN MESEJ DI SINI";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

3. Penuhkan di dalam ruangan Html tersebut.
4. Tukarkan kaler MERAH tu dengan ayat yang korang suka ok :)
5. Save !
Kalau dah jdi comment la ! ^^ Jangan malas2 ! Tak suke ! hihihi.
Bye n Assalamualaikum